Ами езикът?

Осигури успеха си!

Едно от най-честите притеснения преди да заминем е езикът: как ще се справяме? Това, което рядко знаем, е че всъщност ти предстои да се сблъскаш с поне два английски езика: този на улицата и този в академията. Всеки то тях ще ти предостави съвсем различен набор от трудности.

 

Езикът на улицата

Ако си запознат с блога ще знаеш, че учих в Durham. Районът на Североизтока е известен с т.нар джорди (Geordie) диалект. Никой езиков курс (поне познат на мен) не може да те подготви за този диалект. Просто трябва да приемеш че първите няколко месеца (или година) няма да разбираш много от това, което ти говорят. По подобен начин ще се чувстваш на повечето места в Англия – никой англичанин не говори на кралския английски. Просто трябва да им свикнеш.

 

Езикът на академията

„Академичният английски не е майчин език никому.“ С този цитат отвориха семинарите ни по академична подготовка и в продължение на четири години се убедих твърде много в това. В последната си година дори имах един съученик с изключително висок английски, който получи много по ниска от мен оценка. Беше прекалил с латинизмите си. С други думи, по-простичкият стил на нас неангличаните дори ни прави услуга в академичното писане. И така, не залягай да учиш сложните поетични думи, с които английският изобилства (освен ако наистина няма да учиш литература!). Концентрирай се върху кратък, ясен и правилен изказ. Думите, които ще ти трябват, често ще са термини, специфични за полето ти на изследвания и ще ги учиш като част от образованието си.

 

В заключение, работи върху ясен и правилен изказ и недей да се притесняваш когато стигнеш: трябва ти практика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *