Breda – намиране на жилище – преживяване и съвети:

Осигури успеха си!

Бреда е прекрасно градче, но за съжаление е сравнително малко особено, ако се вземе под предвид, че има два университета. Поради тази причина и намирането на жилище е серизно приключение (но то е така из цялата страна).

Моят съвет е да започнете веднага щом разберете, че сте приети, а даже и преди това.

За съжаление не може да се надявате университетът да ви помогне (AVANS е друга история – той съдейства). Има сайтове за недвижими имоти, но за тях трябва да платите – най-надежното е https://kamernet.nl/?gclid=CjwKCAjwjqT5BRAPEiwAJlBuBeVq0y4Q0Li52MPqEiMeYsbsnPCpRj8ov21bGgON34OJKgJFrsdNcxoCjLkQAvD_BwE, ако решите все пак да платите на някой от сайтовете. Най-добрият съвет който мога да ви дам е да влезете във всяка група във Facebook, която е свързана със стаи под наем в Бреда:

И имайте наум, че наема оникновенно е към 400 евро и рядко пада под 350 (особено ако не сте холандци или момичета). Фразите „ Dutch only” и „ Girls only” ще ви се забият в главата и бързо ще ги намразите.

Докато си тръсите жилище винаги гледайте дали е обзаведено (furnished), интернета да е включен в цената, наред с разходите за ток, вода и газ (utilities included/ All incl.), и не забравяйте да проверите на какво разстояние е от университета. Попринцип всичко в Бреда е сравнително близо, но е най-добре ако може да си спестите изплозването на автобус (не, че е скъпо, но аз лично го виждам като разход, които може да буде избегнат).

В този ред на мисли, ще спомена набързо, че е умна покупка да си набавите колело – много студенти си продават постоянно колелетата във Facebook. Ето ви една страница, където често се качват: https://www.facebook.com/groups/564610523563837/?ref=group_browse.

Но да се върнем към квартирата. Ако не е обзаведена не се безпокойте – в Бреда има IKEA 😉 Също почти всеки ден някой продава нещо във Facebook – проверявайте „ Market Place”. Ето и страница специално за това: https://www.facebook.com/groups/bredafurniture/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *