Time Management: Овладей времето си!

Осигури успеха си!

Един от най-честите проблеми на студента е разпределението на собственото му време. Има една известна картинка, според която студентът трябва да избере между социален живот, добри оценки и достатъчно сън. Истината, разбира се, е далеч по-сложна. Всеки от нас губи изключително много от времето си по социални мрежи, нетфликс или нещо друго (pick your poison!), по този начин нито учейки, нито социализирайки се, нито почивайки си. Освен това (и тук говоря от личен опит) понякога или успяваш да вършиш всичките три (и дори да сместваш по някой филм тук-таме), а друг път не можеш и едно от тях да свършиш като хората.

И тук опираме до големия въпрос на статията. Разпределението на времето ти е нещо, което сам трябва да откриеш. Но това не значи, че то ще се случи от само себе си. Започни да експериментираш и виж кои методи работят най-добре за теб. С тази цел тук ти предлагам няколко лични метода, които да те вдъхновят да работиш по своя собствен стил.

 

Разделяй и владей!

Може би едно от основните неща, които ми помогнаха да пиша хиляди думи на седмица беше умението да раздробявам задачите си. Никога не сядах да пиша есе то 5000 думи. Напротив, сядах или да си потърся библиография, или да прочета някоя глава, или да напиша абзац или два. Нито една задача не ми отнемаше повече от час (освен ако аз самият не реша, че съм намерил някакво вдъхновение и не се впусна в преследване на нещо интересно). Тук трябва сам/а да намериш каква големина на задачите работи най-добре за теб. Нормално е  в първата година да ти е трудно да държиш вниманието си повече от 10ина минути, докато в последната е възможно да работиш с часове без разсейване. Също така прецени колко често да разреждаш усилията си с малки наградки (например епизод на любим сериал). Експериментирай!

 

Тънката червена линия

За мен беше изключително полезно да успея да начертая ясна граница между пространство за работа и пространство за почивка. В последната си година успявах да работя между 9 и 18 всеки ден като отивах в библиотеката (въпреки че живеех на близо час с колело от нея). Останех ли вкъщи, не успявах да свърша почти нищо. Бях разделил дори лаптопа си (windows позволява човек да има отделни desktop-ове едновременно). Също така си бях сложил друга важна граница: учех само от понеделник до петък (във вече определените часове): събота и неделя бяха изцяло мои.

 

Nightlife

Това е нещо като “pro tip”: не е за всеки, но би могло да ти е полезно. Обърни графика си! Работи през нощта и спи през деня. Имал съм периоди, в които съм работил между 22:00 и 6:00, след което съм лягал да спя до 13-14. Негативите на това са ясни: може да е много трудно тялото ти да се пригоди към този начин на живот, а и също толкова трудно да се върне. Може да доведе до повишен стрес, така че трябва да се внимава. Моята рецепта е постепенно завъртане на часовника: една нощ ще учиш до 1:00, следващата – до 2:00, после – 3:00 и т.н. После се връщаш обратно по същата процедура. Прецени също така как да използваш такива неща като чай или кафе. Горещо препоръчвам чая, защото има далеч по-плавен ефект от кафето. За енергийни напитки дори не мисли!

Но защо да си го причиняваш? Тук има няколко отговора и всеки един е много специфичен. Една приятелка в Лондон го направи, защото денем просто нямаше място в библиотеката на университета ѝ, а и Лондон е много по-приветливо за спорт място около 4-5 сутринта. Аз го направих, защото ми беше трудно да се концентрирам през деня. Първия път когато наистина обърнах графика си беше докато писах бакалавърската си дипломна работа. И наистина успях да напиша 12,000 думи за една седмица (като дотогава не бях съчинявал толкова голям текст).

 

 

И така, надявам се тези съвети да са ти полезни. Пробвай ги за себе си, само внимавай с последното: наистина се увери, че имаш нужда от подобен обрат на графика!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *